Hoe worden onze theebladeren bereid?
Zwarte en groene thee worden allebei gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant. Het grote verschil is dat de bladeren van zwarte thee eerst gerold en daarna blootgesteld worden aan de lucht om een oxidatieproces op gang te brengen
- Bij groene thee worden de theebladeren meteen na het plukken verhit en gedroogd. Daarom wordt groene thee vaker als gezond bestempeld: het meest krachtige antioxidant, namelijk EGCG zit hierin en blijft bewaard door het snelle verhitten en drogen van de thee.
- Zwarte thee wordt verkregen door de theebladeren volledig te laten oxideren. Door dit proces verdwijnen de antioxidanten niet, maar worden ze wel iets minder krachtig dan die in groene thee.
- Oolong-thee is een theesoort tussen groene en zwarte thee. Hiervoor laat men de bladeren gedeeltelijk oxideren om ze daarna te verhitten en te drogen.
- Kruidenthee is eigenlijk helemaal geen thee. Het thee-lijkende, warme drankje wordt namelijk niet gemaakt van bladeren van de theestruik. Kruidenthee wordt gemaakt van diverse kruiden met hele andere eigenschappen. Omdat kruidenthee geen cafeïne of looizuur bevat, kunnen mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen de kruidenthee vlak voor het slapen drinken zonder wakker te blijven